dilluns, 7 de maig del 2012

LA MÚSICA DELS JOCS OLÍMPICS 4 - CALAIX DE SASTRE

'Calgary 88', una història romàntica
El grup Antònia Font és un grup de música mallorquí nascut l'any 1997, que es caracteritza per la seva música festiva i per les seves lletres humorístiques i fantasioses. Entre els seus temes destaquen especialment l'espai, l'astronomia, però també l'ambient més quotidià i proper, que estableix un joc constant entre una perspectiva local, global i universal o còsmica del món. Habitualment se'ls classifica com a grup de pop, tot i que ells manifesten que en el moment de compondre les cançons no ho fan en un estil determinat, sinó que les fan espontàniament. Al juliol de 2008 varen ser guardonats amb el Premi Nacional de Música concedit per la Generalitat de Catalunya en què destaca 'la personal aportació a la música pop-rock en català del quintet mallorquí'
Al seu darrer disc 'Lamparetes' (2011) hi ha la cançó 'Calgary 88' inspirada en la història d'amor dels dos patinadors sobre gel que van guanyar la medalla d'or als Jocs Olímpics d'Hivern de Calgary de 1998 i que tan bon punt varen rebre la medalla d'or varen decidir casar-se. La cançó parla d'una parella que representa Espanya. Però és un homenatge a la parella de patinadors russos Sergei Grinkov i Ekaterina Gordeeva, els veritables guanyadors a Calgary'88 que es varen casar l'any 1991 i varen tenir una filla, Daria. Però l'any 1995, quan Grinkov s'entrenava per a presentar-se en una competició a Nova York es va morir d'un atac de cor.
El grup Antònia Font ha presentat, darrerament, una actualització del videoclip de la mateixa cançó: 
Jocs Olímpics de la disbauxa a Banyoles
El carnestoltes d'enguany va convertir la plaça Major de Banyoles en l'escenari de l'Olímpic Games of Banyoles. Mentre va durar el Carnestoltes, la plaça Major de Banyoles va ser el centre de l'esport olímpic i va comptar amb pistes d'atletisme, una piscina i espais per realitzar les diferents proves esportives. 
La torxa olímpica va arribar a la plaça Major, escenificant els clàssics relleus d'esportistes fins al peveter olímpic instal·lat a la plaça Països Catalans i arribant a l'estadi olímpic de la plaça Major. Pels carrers hi havia una vintena de posacares per ambientar el jocs olímpics a la ciutat. El dissabte hi va haver la rua infantil en la que hi varen participar 14 carrosses. A la rua de la nit n'hi varen participar 9. 

La carrossa de la nostra escola, l'escola de 'La Vila' i la comparsa que l'acompanyava, representaven la mascota olímpica: un drac molt simpàtic i virolat. Vàrem obtenir el primer premi. Ens ho mereixíem! L'associació de pares i mares hi varen treballar de valent. Enhorabona!

"The best of us" , la campanya del Comitè Olímpic Internacional (COI)
El Comitè Olímpic Internacional (COI) és una organització amb seu a Lausana, Suïssa, creada per Pierre de Coubertin i Demetrios Vikelas l'any 1894 per restablir els Jocs Olímpics antics que se celebraren a Grècia entre l'any 776 abans de Crist i el 396 després de Crist. El COI organitza els Jocs Olímpics: els Jocs de l'olimpíada (Jocs Olímpics d'estiu) que se celebren durant el primer any d'una olimpíada (quatre anys), i els Jocs Olímpics d'hivern que es fan durant el seu tercer any. Les activitats més importants que realitza són: adaptar o modificar la Carta Olímpica, triar la ciutat seu dels Jocs Olímpics, determinar quins esports formaran part del calendari olímpic i quins no... L'any 2007 va iniciar la campanya "The best of us" ('El millor de nosaltres') per encomanar al món els valors de l'olimpisme: respecte, amistat i recerca de l'excel·lència. Us deixo quatre videos que ha presentat dins aquesta campanya. Fixeu-vos el poder de la música que té en cada un d'ells i el paper que hi té. Així, amb el videoclip "Teens" ('Adolescents') volia acostar el públic adolescent al moviment olímpic.Una colla de nois i noies de diferents llocs del món neguen els prejudicis que de vegades hi ha sobre la gent jove i afirmen que són atletes. 

Un altre videoclip de la campanya és el que amb el títol de "Héroes" es va presentar abans dels Jocs Olímpics de Beijing de l'any 2008. Uns quants atletes de renom universal són cridats a portar al món els  valors de la tenacitat i la superació.
Una altra acció que va fer el COI va ser el video animat anomenat "All together now" ('Tots junts ara') , molt atractiu visualment i amb el missatge del que és l'esperit olímpic i per reforçar els valors de respecte, amistat i recerca de l'excel·lència. S'hi veuen sis atletes de mida gegantina, de diferents llocs del món que estan estirant, amb cordes, els continents per a simbolitzar la unió del món per mitjà dels Jocs Olímpics. 

I ara, abans dels Jocs Olímpics de Londres ha presentat el "Show your best" ('Mostra el millor de tu'), un concurs en el que es convida a la gent de tot el món a demostrar el seu esforç. No tots hem de batre rècords olímpics, però sí que podem intentar donar el millor de nosaltres mateixos. La ratlla groga que hi surt senyala el llindar dels nostres petits èxits. 
"One moment in time" amb la Withney Houston, la 'veu' d'Amèrica 
Withney Houston va ser una de les estrelles de pop femenines més populars i famoses durant la dècada dels 80 i dels 90. 
En el moment de la seva mort era la dona que havia rebut més premis de tots els temps, segons el Guinness World Records. Va vendre més de 120 milions de discos LP i 50 milions de discos senzills. Va ser la primera cantant de la història que va aconseguir el rècord, que encara es manté, de set números 1 consecutius, superant els Beatles i Elvis Presley. Com la gran majoria dels cantants de soul, Houston també va aprendre a cantar gospel. En aquest procés va desenvolupar la seva veu i un estil de cant dolç i melòdic ideal per cantar balades. L'11 de febrer de 2012, Houston va ser trobada morta a la banyera de l'hotel Beverly Hilton de Beverly Hills, possiblement per l'efecte d'uns calmants. Tenia 48 anys. L'any 1988 va posar veu a les olimpíades d'hivern de Seül, Corea del Sud, amb la cançó 'On moment in time'. La cançó és un himne al fet de creure en un mateix i ser capaç de superar els obstacles que la vida ens presenta.



"Cinc anells olímpics de cinc continents són la gran bandera ..."
Al CD 'Mates a la salsa' de la Rosa M. Vidal -música- i l'Anna M. Lorente -lletra- hi ha una cançó per aprendre la taula del 5 que fa referència, com no podia ser d'una altra manera als cinc anells olímpics! 'Mates a la salsa' és un recull de 13 cançons inèdites en català, fresques, divertides, ballables, atractives... per a fer més agradable la memorització de les taules de multiplicar del 2 al 12. 


Els Jocs olímpics del 2016 a Rio de Janeiro, Brasil 
Rio de Janeiro acollirà els Jocs Olímpics de 2016. Els membres del Comitè Olímpic Internacional (COI), van designar la capital brasilera com a seu dels propers jocs, de manera que Chicago (Estats Units d'Amèrica), Madrid (Estat espanyol) i Tòquio (Japó), les altres finalistes, han quedat descartades. Rio doncs assoleix la fita, i per primer cop un país sudamericà, el Brasil, acollirà uns Jocs Olímpics. 
"Carros de foc" la pel·lícula inspirada en els Jocs Olímpics 
"Chariots of fire" ('Carros de foc') és una pel·lícula britànica basada en la història real de dos atletes, dos joves corredors de diferents classes socials, preparant-se per competir als Jocs Olímpics d'estiu de 1924. Èric és un cristià evangèlic escocès que ha arribat a ser un famós jugador de rugbi. La seva fama com a esportista excepcional i la seva simpàtica personalitat el fan un personatge famós però humil, conegut per tots però també accessible a tots, estimat pels nens i pels grans. és un corredor veloç i quan corre se li nota la seva alegria. Harold Abrahams és jueu. Té un complex d'inferioritat social, agreujat per ser ell una persona sensible i intel·ligent. L'anglès Harold Abrahams, jueu, supera l'escocès Èric Liddell als 100 metres. Liddell, fervent practicant protestant, es retira de la cursa, ja que les seves conviccions li prohibeixen córrer un diumenge. Aquesta pel·lícula va rebre un oscar a la millor banda sonora l'any 1982. La música, de Vangelis, de nom real, Evangelos Odyseeas Papathanassiou, és espectacular. Vangelis és un compositor i multiinstrumentista originari de Grècia, un dels més destacats del corrent de la música 'New age', també anomenada 'música ambient'. 

"Una història interessant que fa pensar"
Imagina't que existeix un banc que cada matí ingressa al teu compte 86.400 euros.Aquest estrany banc, al mateix temps, no arrossega el saldo d'un dia a l'altre: cada nit esborra del teu compte el saldo que no t'has gastat. Què faries? Imagino que retirar el saldo que no has gastat, no?. Doncs bé, cada un de nosaltres tenim aquest banc..., el seu nom és TEMPS. Cada matí aquest banc ingressa al teu compte 86. 400 segons.
Cada nit, aquest banc esborra el saldo del teu compte i dóna per perduda qualsevol quantitat d'aquest saldo que no hagis utilitzat en alguna cosa profitosa.
Cada dia t'obre un compte nou. Cada nit elimina els saldos del dia.
Si no uses el saldo durant el dia, ets tu el que el perds. No pots fer marxa enrera.
No existeixen càrrec a compte de l'ingrés de demà: has de viure el present amb el saldo d'avui.
Per tant, un bon consell és que inverteixis el temps de manera que aconsegueixis el millor per a tu i per als altres.
El rellotge no s'atura... Aconsegueix el màxim cada dia.
Per entendre el valor d'un any, pregunta-li a un estudiant que va repetir un curs.
Per entendre el valor d'un mes, pregunta-li a una mare que va parir un bebè prematur.
Per entendre el valor d'una setmana, pregunta-li a l'editor d'un setmanari.
Per entendre el valor d'una hora, pregunta-li als amants que esperen per trobar-se.
Per entendre el valor d'un minut, pregunat-li al viatger que va perdre el tren.
Per entendre el valor d'un segon, pregunta-li a la persona que va estar a punt de tenir un accident.
Per entendre el valor d'una dècima de segon, pregunta-li a un esportista que va guanyar la medalla de plata en unes olimpíades







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada