dissabte, 5 de maig del 2012

LA MÚSICA DELS JOCS OLÍMPICS 3 - MASCOTES



Una mascota és una persona, animal o cosa que es té com a símbol perquè es considera que porta sort. Pot ser com a símbol d'una sola persona, com un animal domèstic o similar. Pot ser també un símbol d'un grup de persones, una institució, una empresa o un esdeveniment important. En aquest cas, per triar la mascota se sol utilitzar una imatge més o menys transformada d'un animal que té una relació, més o menys propera, amb el grup o amb l'esdeveniment que ha de representar.
La paraula mascota és d'origen recent i prové del provençal mascoto, que vol dir sortilegi. Es va popularitzar quan el compositor francès Edmond Audran va compondre l'opereta "La Mascotte", estrenada a París el 30 de desembre de 1880, que va estar més d'un any en cartellera de manera ininterrompuda pel gran èxit que va obtenir. Sembla, però, que l'origen de les mascotes ve dels exèrcits europeus i americans al segle XVIII, que feien servir animals de debò, no dibuixos ni ninots ni gent disfressada, com a talismà.
Unes de les mascotes més populars son les mascotes olímpiques, que es van començar a popularitzar a partir dels Jocs Olímpics d'hivern a Grenoble de l'any 1968. Era l'esquiador "Schuss"
Quan les mascotes van arribar als Jocs Olímpics i als campionats esportius mundials i continentals, la seva funció va ser principalment simbòlica, com un logotip i d'alguna manera eren ambaixadores del país o ciutat que acollia l'esdeveniment. Per això no va resultar gens estrany que la mascota de torn fos aviat comercialitzada internacionalment com a objecte de marxandatge, reproduint la seva imatge en tota mena d'objectes i formats: pòsters, clauers, banderins, ninots, adhesius, joguines, etc. És a dir, es van convertir en la imatge comercial no només de l'esdeveniment, sinó del país en el que hi tenia lloc. 
També són conegudes les mascotes dels Mundials, dels quals la primera va ser el lleó "Willy", la del Mundial de futbol d'Anglaterra de l'any 1966. 
Unes i altres solen anar associades a una música particular
L'any 1972, els Jocs Olímpics de Munich varen ser els primers que varen tenir una mascota oficial, el gos salsitxa "Waldi"
"Waldi" era un gos salsitxa de pèl llarg. És una mascota molt vistosa pels colors que l'adornen. El cap i la cua blau cel i el seu cos presenta franges verticals grogues i verdes, tres dels colors olímpics. Va ser reproduït en diverses formes i mides, en pelfa, en plàstic, en calcomanies, cartells, botons...A l'etiqueta de Waldi hi havia la paraula "Guten", que en alemany vol dir "bon dia!". Representava la resistència, tenacitat i agilitat dels atletes.
Si voleu, podeu veure totes les mascotes dels Jocs Olímpics des de l'any 1972 fins al 2012. Però, sobretot, no us fixeu en les faltes d'ortografia!

"Amik" va ser la mascota dels Jocs Olímpics de Montreal al Canadà l'any 1.976. Aquesta mascota representa un animal emblemàtic de Canadà: el castor. Justament la paraula "amik" vol dir castor en el llenguatge indi de Algonquin, una regió al nord del Canadà. Amik representava l'amistat, la paciència i el treball dur que va contribuir al desenvolupament econòmic del Canadà, quan el comerç de les pells constituïa la principal activitat d'Amèrica del Nord.  Portava una cinta vermella o de colors que envoltava el seu cos.
L'ós bru "Misha", símbol i mascota de les Olimpíades de Moscou l'any 1980 va ser molt conegut i va tenir tant d'èxit que fins i tot va tenir la seva pròpia sèrie de televisió. Misha és un nom afectuós en rus, abreviatura de Mikhail. L'ós és un animal emblema de Rússia i els anells olímpics que portava al cinturó recordaven la competició.  Va ser la primera mascota d'un esdeveniment esportiu que va aconseguir èxit comercial a nivell mundial i va aparèixer en centenars de pins diferents i representat en forma d'ós de pelfa, de plàstic, porcellana, hule, fusta, vidre i metall. En les cerimònies d'inauguració i clausura, gran part del públic, situat a les grades, va participar a la creació d'una immensa imatge d'aquest simpàtic osset.Aquest ós, simpàtic i gros, va ser la mascota més innovadora que, no en va tenir prou de viatjar per tot el món fent propaganda dels Jocs, que a la cerimònia de clausura es va enlairar amb uns globus i va desaparèixer pel cel de la nit tot cantant la seva cançó de comiat. 

I aquesta és "Sam", la simpàtica mascota dels jocs olímpics de 1984 celebrats a Los Angeles. És una àliga calba, símbol nacional dels Estats Units i un dels animals més bonics de la fauna mundial. Porta un barret dels colors de la bandera americana. Era murri i la seva feina era animar els atletes a competir fins el final.
L'Hodori és un tigre coreà divertit i simpàtic que fa de mascota dels Jocs Olímpics de 1988 a Seül, Corea. 
Un tigre perquè és un animal que surt sovint en les històries tradicionals i llegendes coreanes com un bon amic de l'home, el nom del qual va ser triat pels propis ciutadans d'entre una llista de 2.295 propostes fetes per ells mateixos i que és símbol de força i grandesa. Per als Jocs Paralímpics es va dissenyar la Hosuni, una tigressa que no va tenir gaire èxit.L'Hodori porta les anelles olímpiques al coll com un collaret. Porta un 'sangmo', un barret, que fan servir els grangers quan ballen una dansa tradicional camperola de Seül. Del barret en surt una cinta amb la forma d'una 'S', la inicial de Seül.
"Cobi", un gos humanitzat, va ser la mascota dels Jocs de Barcelona l'any 1992 i una de les més populars. La seva imatge es va estampar en samarretes, adhesius, pins, segells... 
Cobi és un gos d'atura català, d'aquests que ajuden els pastors a vigilar, conduir i tancar el ramat d'ovelles. Es comporta com una persona i competeix com un atleta. 
En Cobi, de disseny modern i graciós, té un parell d'orelles punxegudes, el nas amb una boleta a la punta, els ulls un parell de puntets petits, no té cua, sempre camina dret com les persones, té unes potes que són cames i braços, un morro que és boca i unes urpes que són mans i peus, i el seu cos tot de marró clar, encara que de vegades se'l veu amb jaqueta i pantalons blaus, vestit d'esportista... 
El fidel amic de l'home es mostra alegre, sovint representat amb els braços ben oberts, simbolitzant l'hospitalitat, amb les orelles aixecades parant atenció i amb una boca somrient i plena de felicitat. En Cobi també va tenir la seva sèrie de dibuixos animats i la seva cançó.

Cap al final de la cerimònia de clausura, enmig d'una pluja de focs artificials, Cobi, la mascota olímpica va desaparèixer cel amunt, navegant per l'aire en un vaixell de paper.
  
Si vols, pots veure un episodi de la sèrie de dibuixos animats d'en Cobi. Això sí, és en castellà.



Petra és la mascota dels Jocs Paralímpics de Barcelona'92. 
També va ser dissenyada per en Xavier Mariscal, com en Cobi, i representa una nena sense braços. És molt amiga d'en Cobi i tots dos surten a la sèrie de dibuixos animats 'The Cobi Troupe'.

"Izzy" va ser la mascota de les Olimpíades d'Atlanta en 1.996, segurament la més rara de totes les que hi va haver fins al moment, tot i que va tenir prou gràcia i color. 
Vol ser una granota. Va ser la primera mascota dissenyada per ordinador.
Aquesta mascota va canviar moltes vegades de forma perquè no acabava d'agradar als organitzadors. Li varen afegir una boca amb un ampli somriure, els ulls amb forma d'estrelles, se li varen pintar músculs a les cames i un nas. El seu cos és de color blau. Als ulls i a la cua porta les anelles olímpiques. També el seu nom va anar canviant. Primer es deia "Whatizit" que provenia de la pregunta en anglès 'What is it?' (què és això?). 

L'any 2.000 es van celebrar els Jocs Olímpics a Sydney, Austràlia i es varen crear tres mascotes . "Syd", "Millie" i "Olly""Syd" és un ornitorinc, un animal que té la mida d'un conill però amb grans mandíbules que semblen un bec. Els seus peus són palmats, com els dels ànecs. Té una cua llarga. Sol viure al sud i a l'oest d'Austràlia. També se n'han trobat a Tasmània. El nom de la mascota ve del de Sydney. Syd representa l'esperit de la competició, la força en l'esport, l'ànim als competidors i és un gran defensor de la natura.
"Millie" sembla un porc espí, animal típic d'Austràlia. Millie és un personatge femení i representa una dona moderna. Representa la intel·ligència i la creativitat. El seu nom prové de la paraula "mil·lenari", ja que l'Olimpíada del 2000 es va celebrar al canvi de mil·leni."Olly" és una mascota que imita un kookaburra, un ocell típic d'Austràlic que té plomes de molts colors i que xiscla molt.Viu al capdamunt dels arbres més alts del país. El seu nom ve de la paraula 'Olimpiada'i representa l'amistat, l'intercanvi, la varietat de cultures, la companyonia i l'esperit olímpic. Té bon humor, és molt expressiu, comunicatiu i divertit. Durant els Jocs va ser l'encarregat de protegir les anelles olímpiques.

Després de molts anys, l'any 2004 les Olimpíades tornaven al seu lloc d'origen, Atenes, Grècia. I enmig de molt d'escàndol perquè quan faltava només mig any per als Jocs, moltes de les instal·lacions encara no eren acabades, varen sorgir aquests dos germanets, basats en unes figures d'argila amb cames penjants de l'antiga Grècia que es poden veure en molts museus grecs, amb noms de dos déus de l'Olimpia: Phevos, el déu de la llum, les arts i l'esport i Athena, la deessa de la guerra i la saviesa i protectora de la ciutat d'Atenes. Phevos i Athena representaven l'enllaç entre la història de Grècia i els Jocs Olímpics moderns. 
Si Sidney va tenir tres mascotes, perquè no tenir-ne 5 ? Això és el que varen pensar els xineos per crear les seves mascotes de l'olimpíada de Beijing l'any 2008. I així varen crear la família Fuwa, cinc ninotets que representen l'alegria, la bona voluntat, l'amistat i la pau amb la que la Xina rep els seus visitants en aquests jocs. Cada una d'aquestes cinc mascotes té un nom rítmic de dues síl·labes, una manera tradicional d'expressar afecte als nens a la Xina. Cada una de les mascotes representa un dels cinc elements de la natura i una benedicció diferent. Beibei és un peix blau, conegut per la seva amabilitat i la seva puresa i representa el mar i la prosperitat, ja que segons la tradició xinesa, el peix és una forma d'expressar un any pròsper i una vida feliç. Jingjing és el panda, espècie protegida, que mostra un somriure càndid i transmet felicitat i que amb els ornaments florals que porta al cap simbolitza el bosc exuberant i la relació harmònica entre l'home i la naturalesa i que és conegut per la seva força. Huanhuan és el germà gran, és una criatura de foc i simbolitza la flama olímpica i la passió per l'esport, és de temperament obert i entusiasta. Yingying és un antílop tibetà àgil i ràpid que ejcarna els millors desitjos de bona salut per a tothom. I Nini prové del cel i és una oreneta en ple vol. Cada primavera i estiu, els nens i nenes de Beijing fan volar els seus estels, molts amb forma d'oreneta d'ales daurades, a mercè del vent. En xinès oreneta es diu "Yan" i "Yanjing" era el nom antic de Beijing. Aquest ocell és missatger de la primavera i el símbol de l'esperança, alegria i bona sort.   verda.Quan les cinc mascotes s'uneixen es forma la frase 'Bei Jing Huan Ying Ni' que vol dir: 'Beijing us dóna la benvinguda'. 

Les mascotes oficials dels Jocs Olímpics i Paralímpics de Londres 2012 són Wenlock i Mandeville. S'explica que varen néixer a partir de les gotes d'acer caigudes de la construcció de l'última biga de suport de l'Estadi Olímpic de Londres. Aquest videoclip explica que un dels seus constructors en jubilar-se, decideix fer uns ninots per regalar als seus néts. La cançó la interpreten Carrie i Tom Fletcher.


Els noms de les mascotes reflecteixen les històries olímpiques i paralímpiques del Regne Unit. Així, Wenlock prové del nom del llogarret Much Wenlock de Shropshire, on els seus Jocs varen ser una font d'inspiració al Baró Pierre de Coubertin que el va portar a rellançar els Jocs Olímpics.
I el nom de la mascota dels Jocs Paralímpics prové del nom d'un hospital, l'Hospital Stoke Mandeville (ubicat a Buckinghamshire) fundat pel doctor Ludwig Guttmann, que va idear una teràpia totalment revolucionària per a la rehabilitació dels soldats de la segona guerra mundial que arribaven amb lesions de medul · la espinal i els va encoratjar a fer esport de tal manera que l'any 1948 es varen organitzar els Jocs de Stoke Mandeville que es podrien considerar els precursos dels Jocs Paralímpics.
     
Les mascotes van ser dissenyades per a reflectir Londres i els Jocs Olímpics. Els taxis negres de Londres van inspirar els llumets grocs dels seus caps i els tres puntets de Wenlock representen els tres graons del podi, les bandes de l'amistat i braçalets de Wenlock tenen els colors de les anelles olímpiques, i el cronòmetre de Mandeville és per al seguiment del seu millor valor personal. 
Tenen moltes ganes de fer amics i de veure com tothom es fa amic de tothom. Al color lluent de l'acer hi han afegit el color taronja a Wenlock i blau i fúcsia a Mandeville. Caminen sobre un arc de sant Martí. Per això ja hi ha més d'una pel·lícula animada amb el títol de "Over the rainbow"
Si voleu veure més aventures...


Si voleu, podeu ballar amb en Wenlock i la Mandeville al ritme de la seva cançó. Tots els nens i nenes de Londres ja la ballen.Que us ho passeu bé! 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada