dimarts, 22 de novembre del 2011

I avui, 22 de novembre... SANTA CECÍLIA !

Santa Cecília era filla única. Durant molt de temps se suposava que era una donzella noble de Roma molt religiosa que va ser obligada a casar-se amb el patrici pagà Valerià. Tant va ser el fervor de la jove, que acabà convertint al cristianisme el seu marit i tota la seva família, cosa que els costà el martiri.
Així, amb el seu marit Valerià, el seu germà Tiburci i un soldat romà anomenat Màxim, va patir martiri l'any 230, quan manava l'emperador Alexandre Sever.
Cecília, en casar-se, havia acordat amb valerià mantenir la virginitat i consagrar-la a Déu.
Altres investigadors diuen que va morir a Sicília, al regnat de l'emperador Marc Aureli, entre l'any 176 i el 180.
Sembla ser que el martiri de Cecília va ser després del del seu marit i el del seu germà, ordenats pel prefecte Almaqui Turci. Cecília va enterrar cristianament els seus cadàvers, raó per a la qual també va ser detinguda i forçada a renegar de les seves creences. Cecília va preparar casa seva com una església abans que fos arrestada. Els funcionaris de l'emperador van intentar matar-la llançant-la a l'aigua bullent (o ofegada a la banyera de casa seva, o pel fum d'una gran foguera, segons diverses versions), però ella no va morir i aleshores van decidir decapitar-la. El botxí va intentar decapitar-la tres vegades sense èxit, i això el va trasbalsar tant que va fugir. Cecília va sobreviure encara tres dies abans de morir. Aquests darrers tres dies de la seva vida, va obrir els ulls, va mirar la família i els amics que envoltaven la seva cel·la, els va tancar i mai més no els va tornar a obrir. La gent que omplia la seva cel·la va saber de seguida que ella seria una santa dalt del cel.

Des de la fi de l'edat mitjana és considerada la patrona dels músics i, en especial, de la música religiosa. La fama musical de Cecília es basa en la llegenda de la seva mort, que diu que mentre ella moria a causa del martiri, anava pregant Déu tot cantant-li. Sembla que se la va començar a relacionar amb la música cap al segle XV, aviat es va fer popular, i el 1594, Gregori XIII va proclamar-la patrona de la música.
A finals de l’edat mitjana els pintors varen començar a representar-la tocant algun instrument musical, especialment l’orgue, la viola de mà, un instrument de corda o simplement cantant, però en realitat sembla que no existeixen documents ni testimonis històrics que relacionin Santa Cecília amb cap instrument musical. Per aquest motiu, ningú sap massa bé per què Cecília va acabar essent la patrona de la música. Sembla, de totes maneres, que ella rebutjava els instruments musicals perquè no eren necessaris per cantar a Déu d’una manera virtuosa, però així i tot, des de finals del segle XVI es va començar a representar aquesta santa com a una artista, transformant així la interpretació musical , per ella mateixa, en virtut.
La primera de les festes en honor seu va tenir lloc a Normandia. Una mica més de cent anys després, la moda va arribar a Anglaterra travessant el canal de la Mànega, i l'any 1683 en Henry Purcell li va compondre tres odes.
Altres obres musicals dedicades a santa Cecília són l'himne de Benjamin Britten, basat en un text de W.H.Auden, un himne de Herbert Howells, un d'Alessandro Scarlatti, o l'obra "Solennelle de Sainte Cécile" de Charles Gounod, o l'oda "Déu vos salve, Cecília brillant!" i l'òpera "Cecília" de Licinio Refice del 1934. El músic belga Joseph Ryelandt (1870-1965) va estrenar l'òpera "Sainte Cécile", amb llibret de Charles Martens, l'any 1907 a Anvers.

Us deixo unes delícies musicals dedicades a Santa Cecília interpretades pel cor i orquestra dels "Musiciens du Louvre- Grenoble", sota la direcció de Marc Minkowski.
Són les tres peces:
PURCELL: "Hail, Bright Cecilia"
HANDEL: "A Song for Saint Cecilia's Day"
HAYDN: "Cäcilienmesse"


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada