dissabte, 11 de juny del 2011

PER MOLTS ANYS, NÚRIA! Ens quedarem 'SENSE TU' ?


Avui la Núria, la directora de la nostra escola, fa anys. I si bé només en fa un de més, com tots i totes quan fem anys, que només en completem un, ella ha arribat als 60.
I això, que no passa pas cada dia, vol dir que es pot jubilar.
Per molts anys, Núria.
De tot cor !
Ets llaminera, tots ho sabem. Menjarem pastís per a celebrar-ho? Mmmmm !
Aquí et deixo un regal dolç i musical: un pastís molt especial. Una taula plena de llepolies que en sentir l'òpera 'La Traviata' del genial Verdi, han començat a cantar-la i, convertits en meravelloses flors decoratives, s'han posat d'acord per a fer-te un pastís ple de coloraines... només per a tu !


L'artista que ha fet aquesta animació és la Guionne Leroy (Bèlgica, 1967). S'ha dedicat a la tècnica de la 'stop-motion' que consisteix en l'animació d'objectes, ninots, marionetes, figures de plastilina o altres materials aparentant el moviment i capturant-ne fotografies fixes successives. Aquesta tècnica barreja el cinema, la pintura, l'escultura i el dibuix en moviment. És com una espècie de síntesi de les arts i una forma d'expressió molt completa. La Guionne Leroy ha participat en la realització de 'Toy Story', 'Chicken Run', 'Arthur', 'Coraline'...
N'heu vist alguna d'aquestes pel·lícules?
Podem veure aquest mateix fragment dins una representació d'òpera:
És el 'Noi siamo zingarelle', el fragment en el que la protagonista, la Violeta, després d' escriure una carta de comiat a qui més s'estima, l'Alfredo, decideix anar a una festa de disfresses que es celebra al Palau de la Flora, una amiga seva. Allà hi troba tot un grup disfressats de zíngars o gitanos. Però s'hi presenta l'Alfredo i no es diuen pas paraules gaire dolces.
Una òpera necessita moments per trencar el ritme o ambientar una situació . I això es fa amb fragments en els que hi intervé el cor. La seva aportació ajuda a dinamitzar l'argument, crear tensió o reforçar situacions concretes, fent que esdevinguin més espectaculars.
L'òpera 'La Traviata' de Giuseppe Verdi ( 1813-1901) és una òpera en tres actes sobre un llibret de Francesco Maria Piave que, alhora, estava basada en la novel·la 'La dama de les camèlies' de l'Alexandre Dumas (fill). Es va estrenar al teatre de La Fenice, de Venècia, l'any 1853.
L'argument tracta de la renúncia de la cortesana Violeta Valéry a la vida de luxe i capricis com a amant del baró Douphol per anar a viure amb Alfredo Germont, el jove estudiant a qui estima Violeta i el qui, molt enamorat, li dedica un brindis en una festa que la Violeta fa a casa seva. El pare d'Alfredo demana a Violeta que el deixi, perquè la seva relació el perjudica. Així que, per amor, la jove torna amb el baró. Veient que el seu fill realment està enamorat de la Violeta, el pare de l'Alfredo li confessa que la Violeta l'ha deixat perquè ell li ho va demanar. Quan l'Alfredo torna al costat de la seva estimada, ella s'està morint a causa d'una malaltia que feia temps que tenia, la tuberculosi.
I en una celebració d'aniversari, no hi pot faltar el 'brindis'.

Per a tu, Núria, aquest brindis tan especial del primer acte de 'La Traviata' que et dedica el gran , recordat i enyorat Luciano Pavarotti amb una colla d'amics.

Aquí tenim una versió del mateix 'Brindis' , el 'Libiamo, libiamo net lieti calici' ('Beguem en les copes joioses') interpretada pels 'Tres tenors' els coneguts Luciano Pavarotti, Josep Carreras i Plàcido Domingo que, a més a més de cantar com pocs ho han fet al llarg de la història, han aconseguit treure l'òpera al carrer i acostar-la als no avesats, i a ensenyar-los a apreciar-la i a estimar-la.
I és clar... com que sabem que la cançó 'Compta amb mi' del grup Teràpia de Shock que vàrem fer servir de fons per al lipdub de l'escola t'agrada molt, a l'hora del pati, tots junts, els nens i les nenes de l'escola i els mestres i les mestres, a la pista, te la cantarem, amb una lletra ben especial pensada per a tu.
Si vols, pots fer una mica de trampa i la pots començar a seguir...


I si marxes de l'escola... ens quedarem sense tu?
Ens hi haurem de començar a acostumar. Mentrestant, podem anar escoltant novament als de Teràpia de Shock cantant aquest seu gran èxit, el 'Sense tu'

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada