dijous, 16 de juny del 2011

FESTA DE LA MÚSICA

Aquest dimarts, 21 de juny , se celebra la Festa de la Música.
Aquesta és una festa europea i internacional que, actualment, se celebra en més d'un centenar de països quan comença l'estiu.
L'any 1982 el ministre de cultura francès Jack Lang va establir per al dia 21 de juny la celebració del Dia Universal de la Música i se'n va celebrar la primera edició a França. Poc a poc, aquesta festa s'ha anat escampant arreu. La música ressona per tota la geografia mundial.
Si bé els festivals de música s'acostumen a organitzar entorn d'un compositor o d'un gènere musical concret i amb una programació seleccionada per un director artístic, la Festa de la Música té un caràcter diferent.
La Festa de la Música és, abans que res, una festa popular gratuïta que s'obre a tots els participants, tant als amateurs com als professionals que hi vulguin participar. Els músics s'ofereixen a tocar gratuïtament i el públic pot accedir lliurement a totes les actuacions, siguin a l'aire lliure o en sales. L'esdeveniment sol combinar tots els gèneres musicals i es dirigeix a tot tipus de públic, amb l'objectiu de popularitzar la pràctica musical i familiaritzar a tots els joves i no tan joves de totes les condicions socials a través de les diferents expressions musicals. L'aire lliure es converteix en el seu camp d'acció per excel·lència, els carrers, les places, els parcs i els jardins, els patis d'edificis, de museus...
Però la Festa de la Música també ofereix la possibilitat a les grans institucions musicals com les orquestres, les òperes, els cors... que surtin dels seus llocs habituals de representació o bé que acullin gèneres musicals que sovint són considerats menors. Les músiques tradicionals, les músiques populars, el jazz, el rock, el rap, la música techno... hi tenen cabuda. Així s'ofereix la possibilitat de crear contactes entre els centres de les ciutats i els barris, de proposar concerts als hospitals o a les presons, de desenvolupar trobades i intercanvis de joves músics i de nous talents.
Així, testimoni de la vitalitat de la pràctica musical, la Festa de la Música pertany tant als milers de músics que hi participen com als milions de persones de totes les edats i classes socials que constitueixen un públic d'allò més divers, interessat i curiós.
Essencialment són tres principis els que regeixen la Festa Europea de la Música. Tres grans objectius en els quals han coincidit tots i cadascun dels participants, i que han contribuït amb força a la dimensió que ha anat prenent la Festa en els darrers anys:
- La voluntat de fer que aquest esdeveniment es converteixi en la festa de totes les músiques, que representi un ample ventall musical, aplegant des de les tendències actuals a les de demà, sense oblidar les tradicions.
- Oferir una tribuna a tots els músics, ja siguin artistes nacionals, locals o regionals, coneguts o no, com a les estrelles internacionals de renom... per portar el missatge de la Festa de la Música al gran públic.
- La gratuïtat de les festivitats musicals, símbol de l'esperit democràtic d'una cultura musical accessible per a tothom, que ofereix una manifestació oberta a tots, sense cap mena de distinció, ja sigui d'edat, de raça o d'entorn social.

Us deixo un petit muntatge. M'ha agradat lligar unes imatges de nens i nenes de tot el món amb la deliciosa cançó 'La música' de la Beth Riera. La trobareu al CD 'Olor de festa' d'en Pep Puigdemont i la Beth Riera. Un CD que recomano per la varietat i qualitat de les cançons que conté.
Nens i nenes de tot el món perquè, tal com diu la cançó: 'És la música, la llengua del món. És la música que ens uneix a tots!'
Bona diada de la música !

Puc parlar amb tots els nens del món. Puc saber com estan,
escolto totes les seves cançons i sempre ens donem la mà.
Ballem al voltant de la terra i aturem tots els canons.
Sempre estem en comunicació, hem trobat la solució !!
ÉS LA MÚSICA, LA LLENGUA DEL MÓN. ÉS LA MÚSICA QUE ENS UNEIX A TOTS (2)
Vola damunt de la terra i el mar, inunda tots els racons.
Descobrim la felicitat quan passa pels nostres cors.
Per això tots els nens de la terra cantem i ballem tots plegats.
No hi ha fronteres, idiomes ni races que ens puguin aturar.
ÉS LA MÚSICA, LA LLENGUA DEL MÓN. ÉS LA MÚSICA QUE ENS UNEIX A TOTS (2).

I és que la MÚSICA tot ho fa possible.
A tots ens han dit que ens cal fer exercici. De vegades, ens aconsellen que és millor pujar les escales caminant que agafar l'ascensor. Però les presses i el mal als genolls, ens fan tirar pel dret i sense pensar-ho dues vegades, agafem l'ascensor.
A Estocolm han comprovat que la manera més fàcil de canviar i millorar el comportament de les persones és que puguin fer allò que han de fer, i els costa, de manera divertida. És 'the fun theory' o 'la teoria divertida'.
Mireu com han aconseguit que un 66% més de la població pugi les escales caminant i no faci servir les escales mecàniques.
Divertit, no?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada