dissabte, 14 de maig del 2011

PER MOLTS ANYS, RITA XUCLALLETRES !

El diumenge 22 de maig és el sant de la Rita Xuclalletres.
De qui?
De la Rita Xuclalletres, la mascota de la Biblioteca Municipal de Banyoles. Ho sabíeu?
Viu en un petit cau dins la secció infantil. Quan les portes de la biblioteca es tanquen, al vespre, i quan ja no hi queda ningú, surt del seu amagatall per a olorar els llibres. Mmmmmm! Quina flaire! Per això, ningú no l’ha poguda veure mai.
No... no... No és pas cap elefanteta! És una ossa formiguera alegre i divertida que, en lloc de menjar formigues, xucla lletres. D’aquí li ve el nom de Rita Xuclalletres. Amb la seva trompa és capaç d’ensumar les emocions que els lectors i les lectores han deixat impregnades a cada una de les pàgines dels llibres al llarg de tot un dia a la biblioteca.
És molt espavilada. No li agraden gens ni mica les faltes d’ortografia i per això porta una lupa i així no n’hi passa per alt ni una !
Però també és molt poruga. Té tanta por als ratolins... Sabeu per què? Doncs perquè li roseguen els fulls dels llibres vells. Com hi ha món!
Cada mes la Rita proposa als seus lectors una petita endevinalla, molt divertida. I els nens i les nenes que l’endevinen, poden tenir un llibre com a premi.
Ja hi participeu?
L’endevinalla d’aquest mes és molt i molt fàcil.
Diu així: Nascut d’una soca, sovint menteix, i és ben tanoca, perquè llavors... el nas li creix.
Es va acabant el curs i segur que ja penseu en les vacances. La Rita també! Ara està enfeinada buscant entre els llibres de viatges i d’aventures un lloc ben tranquil i amagadet per a poder-hi passar les vacances tot llegint. Cada estiu envia una postal a la biblioteca i dóna pistes d’on és. Si ho descobriu, podeu tenir un premi.
Quants anys té? Si anés a escola ara faria P4. Va néixer el 22 de gener del 2007 per celebrar els 10 anys de la inauguració de la Biblioteca. Ara té, doncs, 4 anys i 4 mesos.
On va néixer? Al taller Ventura & Hosta de Navata , on hi ha uns grans especialistes en la construcció de tota mena de figures de cartró pedra: gegants, capgrossos, bestiari, màscares... Quin lloc tan original per a néixer! I quina creació més ben aconseguida! Felicitats, David, Neus i equip per la vostra feina tan genial!
Però, és clar, molt abans, es va demanar a la Txell Darné de Banyoles que dissenyés una mascota original i diferent. I, tot i que no li va pas ser ben fàcil, la va ben encertar. Enhorabona Txell per la teva imaginació i el teu enginy !
I per a acabar-ho d’amanir, en Jordi Tonietti li va dedicar una cançó preciosa amb una música molt dolça i tranquil·la i un missatge molt entenedor. Volia que tots els nens i les nenes la poguessin cantar plegats. Moltes gràcies, Jordi per aquest regal de cançó!
Us la deixo perquè la canteu i la gaudiu.
Amb la seva trompa xucla emocions, lletres, frases fetes, poemes i cançons.
Rita Xuclalletres vol fer molts amics, es posa contenta quan veu algú llegir.
Aixeca la trompa per enflairar mots, li agrada menjar comes, punts, accents i diftongs.
Rita Xuclalletres vol fer molts amics, es posa contenta quan veu algú llegir.

EP! Si aneu a la biblioteca busqueu la Rita i digueu-li: PER MOLTS ANYS!
Ben segur que us ho agrairà i us saludarà aixecant la trompa i fent un somriure.

Els alumnes de P5 de l'escola de 'La Vila' de Banyoles a la biblioteca, llegint i escoltant les explicacions tan interessants que els va fer en Xavi de la Biblioteca. Fotografies: Carme Güell

2 comentaris:

  1. Gràcies Carme, ens ha agradat molt veure'ns en video de la Rita Xuclalletres.
    nens i nenes de P-5

    ResponElimina
  2. Hola nens i nenes de P5.
    Estic tan i tan contenta que us hagi agradat aquest video que penso que ha valgut molt la pena de fer-lo. Ep! quan torneu anar a la Biblioteca, penseu en dir PER MOLTS ANYS a la Rita Xuclalletres. Estarà molt contenta.
    Ah! i... sabeu la resposta a l'endevinalla d'aquest mes de maig que us proposa la Rita?
    Si porteu la resposta a la biblioteca podreu participar en un esplèndid sorteig. Val molt la pena. Animeu-vos !
    Una abraçada,
    Carme

    ResponElimina