diumenge, 22 de maig del 2011

UN PARELL DE PARTITURES CURIOSES

Ara que anem acabant el curs, podem començar a fer balanç de tot allò que hem après. I així podem dir que...
- hem recordat i après noves cançons...
- hem escoltat melodies suggerents i hem sabut qui eren els compositors que les havien escrites...
- ens hem mogut al ritme de diferents músiques i tonades...
- hem anat desgranant les notes de les partitures per a poder sentir el so de la flauta...
- hem anat avançant en el llenguatge musical...
- hem acompanyat cançons amb instruments de percussió...
- hem fet servir les noves tecnologies per a aprofundir en els nostres aprenentatges...
i així recordem com ens ha costat...
- aprendre el nom de totes les notes...
- el saber amb certesa en quina línia o espai les hem d'escriure...
- el saber interpretar una partitura amb els valors que hem de donar a cada una de les figures musicals...
- el saber-la escriure de manera correcta, amb netedat i pulcritud...
Us deixo un vídeo musical en el que veureu amb quina facilitat i traça l'artista Alice Ninni va escrivint les notes de la cançó 'Lacrime di Giulietta' de l'àlbum 'Glocal Sound' del guitarrista i compositor Matteo Negrin (Torí, 1974), il·lustrant-la amb dibuixos de la vida de cada dia, que complementen el missatge que ens vol transmetre seguint el ritme de la mateixa música. A mesura que va avançant la interpretació, el resultat va essent cada cop més creatiu. Un vídeo que barreja música i pintura, dues arts ben amigues.
Aquest projecte, pensat pel mateix Matteo Negrin, l'Alice Ninni i en Luca Cattaneo, es va portar a terme el desembre del 2010 a la ciutat de Torí (Itàlia).
Vol ser una original protesta contra el canvi climàtic. Sovint sentim a dir que 'la Terra està malalta' . I és que a les forces desmesurades de la natura, com les sacsejades a Haití, el Japó, Llorca (Múrcia)... que sovint són massa cruels, s'hi afegeix també l'acció devastadora de l'home.
Sempre sorprèn allò que pot fer la imaginació. I en aquest cas... acompanyada de bona música!
Una partitura ben singular.
Al principi ... tot era Natura. Llavors, va passar alguna cosa ... que es va fer gran. I més gran. Varen intentar coexistir, però no va pas ser senzill. Deixeu el vostre cotxe! Planteu un arbre! Atureu l'escalfament global ! Gaudiu de la natura !


I us deixo un altre vídeo. Molt diferent. Però que també té com a protagonista una partitura i les notes que la conformen. És de la Warner Bros dels Estats Units, una de les més grans productores del món de cinema, animació i televisió que dels anys 1936 al 1969 va realitzar la llarga sèrie de dibuixos animats 'Merrie Melodies' coneguda en castellà com a 'Fantasias animadas de ayer y hoy'.
Aquí les notes musicals són els paletes, pintors, ferrers, decoradors... de la partitura 'El Danubi blau' que després interpretaran. Quan el director d'orquestra dóna el senyal d'inici no totes les partitures són al seu lloc. N'hi ha una de molt poc responsable i trapassera que s'ha ficat en una altra partitura. Sabeu quina nota és ?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada