dimarts, 13 d’octubre del 2015

SETMANA DE LA MOBILITAT SOSTENIBLE I SEGURA. NO DEIXIS DE CAMINAR !

La setmana de l'11 al 18 d'octubre, se celebra a Catalunya la Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura 2015. A Europa s'hi ha celebrat del 15 al 22 de setembre.
t
Tot i que són molts els ajuntaments que, any rera any, proposen activitats dirigides a fomentar l'ús de mitjans de transport alternatius, l'ajuntament de Banyoles ja fa un parell d'anys que no organitza res.
Sota el lema 'Tria. Canvia. Combina', la Setmana del 2015 proposa buscar noves formes de mobilitat i allunyar-nos del domini absolut del cotxe particular, cap a un transport més sostenible, segur i saludable. 
Canviant la nostra manera de desplaçar-nos podem augmentar els nostres nivells d’activitat física, contribuir a millorar la qualitat de l’aire que respirem a les ciutats i ajudar a prevenir els accidents de trànsit. Escollir el transport públic col·lectiu per anar a la feina, caminar o moure’s en bicicleta per anar a comprar o d'excursió, en comptes d’agafar el cotxe, pot ser una bona manera de protegir i millorar la salut. 
 Els objectius principals de la Setmana són: 
- Estimular un comportament ciutadà, en relació amb l’ús del vehicle, compatible amb el desenvolupament urbà sostenible, en particular amb la protecció de la qualitat de l’aire, la prevenció d'accidents de trànsit, la reducció d’emissió de gasos que provoquen l’efecte hivernacle i el consum racional dels recursos energètics. 
- Sensibilitzar la ciutadania sobre els impactes ambientals del transport i informar-la sobre les seves diferents modalitats. 
- Impulsar l’ús dels mitjans de transport sostenibles i, en particular, el transport públic, la bicicleta, la mobilitat a peu i els vehicles elèctrics. 
- Potenciar un retrobament de la ciutadania amb la ciutat, la seva gent i el seu patrimoni cultural, en un entorn saludable i relaxat. 
- Reflexionar sobre com afecta a la nostra salut l’ús excessiu del transport motoritzat. Per una banda, la contaminació atmosfèrica i la congestió que generen tenen un impacte negatiu sobre els sistemes respiratori i cardiovascular. Per una altra, propicien el sedentarisme i la inactivitat física.

Per a entendre-ho tot, de manera ben fàcil, ho expliquem tot cantant cançons.
Aquí us deixo 'La bicicleta', del desaparegut Xesco Boix. 
Ens diu que la bicicleta no contamina, té botzina, no rondina  ni li cal benzina... 
Quanta raó que té!
La bicicleta també ha inspirat al grup BLAUMUT. És un grup que combina el folk amb el pop, la música clàssica i la cançó d'autor. 
El seu estil es decanta, doncs, pel pop barroc o de cambra i fa servir, a més a més del violí, el violoncel, la guitarra, la bateria i la veu, instruments exòtics com la serra de llenyataire o una capsa de galetes metàl·lica... Sons que encaixen plenament, formant una atmosfera idònia, amb els textos senzills, plens d'imatges quotidianes que expliquen petites històries i sensacions diverses


Heu sentit?. Canten: 'bicicletes sense llum''bicicletes sense mans'...
Vigileu si aneu sense llums i sense mans... Però també diuen 'tinc un pas de zebra nou, recent pintat'... deu ser com el que tenim pintats a Banyoles per tal que puguem travessar el carrer amb més seguretat!.
El nom 'Blaumut' reflecteix la manera de fer del grup, tranquil·la i optimista. El nom és tret de la cançó 'Islàndia' del seu disc 'El turista': 'Blaumut és el color d'un paisatge fred, desèrtic, serè, silenciós...' . Des de l'any 2009 el grup ja va actuar en petits escenaris per Barcelona. Des de la publicació del seu primer àlbum (setembre 2012), el grup ha experimentat un creixement continu gràcies al seu primer gran èxit 'Pa amb oli i sal' conegut per ambientar les mitges parts dels partits del FC Barcelona al Camp Nou i per la seva aparició regular a totes les emissores catalanes. Fa un any varen ser guardonats amb el 'Premi Cerverí de lletres' per a cançó per la seva versió musical del poema 'I beg your pardon' de Salvador Espriu.
Al març varen publicar el seu segon disc: 'El primer arbre del bosc'
Voleu escoltar el 'Pa amb oli i sal'? Doncs... aquí ho teniu cantant a la Marató de TV3 de fa dos anys. Sabeu xiular? Doncs, acompanyeu-los xiulant!


En Jordi Tonietti, de qui al llarg del curs escolar anem cantant cançons seves que ens ajuden a aprendre moltes coses, ens canta aquesta cançó tan tranquil·la per animar-nos a fer camí amb la bicicleta:

Sabeu a qui li agrada d'anar amb bicicleta? És clar que sí! A en Mic. 
Aquí el teniu pedalant, pedalant...
És clar que per a desplaçar-nos, segons on hàgim d'anar, podem fer servir l'AUTOBÚS. I... parlant de l'autobús, a veure si sabeu resoldre aquest enigma: 
Ets un conductor d'autobús. Avui condueixes un autobús que va de Banyoles a Girona. A la parada de la Teisa pugen 10 persones. A Mata en baixen 4. A Borgonyà  en pugen 15 , a Cornellà en pugen 5 ,a la Banyeta en pugen 2 i a l'hospital Trueta en baixen 6. 
De quin color té els ulls el conductor? 
La Comissió Europea, en el marc de la Setmana de la Mobilitat Europea de 2012, va editar un video que vol conscienciar dels beneficis econòmics i saludables de la mobilitat sostenible.
El video ens ensenya que si combinem bé el cotxe, el transport públic, la bicicleta i passeigs a peu, de seguida notarem els avantatges: obtindrem beneficis econòmics, mediambientals i d'espai públic... Amb una bona combinació, les ciutats seran llocs més agradables, amb menys embussos, menys contaminació i menys emissions d'efecte hivernacle. Si triem una bona combinació ens sentirem millor i el planeta també.
A Girona sembla que ho tenen força clar i estan parlant d'instal·lar uns aparcaments gratuïts a les sortides de les autopistes per evitar el vehicles particulars entrin a la ciutat. Les connexions entre aquests aparcaments i la capital gironina es podria fer a través d'autobusos llançadora. N'hauran d'anar parlant.


I fem cas del que ens diuen els Txarango: 'No deixis de caminar'
És la millor manera de no contaminar i de fer salut. I, sobretot, de fer PAÍS !

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada