dissabte, 26 de setembre del 2015

JA HA ARRIBAT LA TARDOR !

Ben puntual, ha arribat la tardor. Diuen, que ho ha fet aquest dimecres, a les 10 i 21 minuts del matí. Ha aprofitat el dia de mercat a Banyoles!
Es deu haver ben passejat per la plaça a veure si ja hi trobava les fruites de tardor: raïm, pomes, magranes, figues, castanyes...pinyons, ametlles, avellanes... 
Ara deu ser a l'estany començant a pintar les fulles dels colors de la tardor: grogues, taronges, vermelles, marrons... 
L'heu vista a la tardor?
És clar, hem tornat a l'escola. I l'aigua de l'estany s'ha quedat ben sola...
I ho sabem, perquè sabem cantar la cançó australiana de QUAN VE LA TARDOR





Us agrada la tardor? A mi M'AGRADA LA TARDOR perquè m'agrada trepitjar les fulles, virondeta virondó!
És clar que, quan arriba la tardor, arriba el temps de menjar castanyes. 
Per això, com que JA HA ARRIBAT LA TARDOR...ja no tindrem més calor !

Pobre conillet! Quin ensurt quan va sentir, darrera seu, les passes del caçador!
Sort que EL CERVATÓ ho havia vist tot pel finestró. I li va obrir la porta de casa seva, de bat a bat. I el caçador va marxar amb un pam de nas !

Temps de tardor, temps de bolets... ja n'heu trobat?
Jo només he trobat EL BOLET PETITÓ d'aquesta cançó.

Fa molts dies que no veig cap esquirol.
Sabeu com són?

Són uns rosegadors, com els ratolins, però viuen als arbres dels boscos, dels parcs i dels jardins. Tenen una cua que sembla un plomall i és més llarga que el cos. A la nit, l'esquirol es fa un cabdell i es tapa amb la cua. 
L'esquirol és molt àgil. Quan és a terra, camina fent saltirons. Quan s'enfila als arbres s'hi agafa amb unes urpes molt fortes que té als dits.
A la tardor, l'esquirol enterra aglans per a l'hivern. Com que no té gaire memòria, no troba el lloc on enterra el seu menjar. Per això, creixen molts arbres al bosc de les llavors enterrades o oblidades.
Quan arriba l'hivern construeix un niu a dalt de tot d'un avet. Així estarà protegit del fred. Dins del niu hi ha molsa, fulles i plomes. Hi estarà molt calentó !.
Voleu veure L'ESQUIROL


I més esquirols... I un cargol ! 
Tots, a LES FULLES DELS ARBRES cançó que canta en Jordi Tonietti.

I és que... A LA TARDOR...

Perquè LA TARDOR QUE JO CONEC... 

Sempre m'ha agradat d'una manera especial la cançó de CAUEN LES FULLES que, amb música tradicional nordamericana ens canta en Toni Giménez. Em fa pensar en el pas del temps, amb la gent gran, amb els avis i les àvies. La tardor, per a ells, és una època una mica trista, com l'hivern. De fet, els avis i les àvies, és com si estiguessin a la tardor de les seves vides. Cal que els fem companyia, que no es trobin sols... que no siguin com les fulles que cauen dels arbres i s'acaben de marcir al terra.



La tardor, astronòmicament comença amb l'equinocci de tardor, entre el 22 i el 23 de setembre en l'hemisferi nord, i acaba amb el solstici d'hivern, al voltant del 21 de desembre.
Per això, quan cantem la cançó del CALENDARI DE TARDOR parlem dels mesos de setembre, octubre, novembre i desembre.



La mateixa cançó la podeu seguir amb un projecte fet amb SCRATCH, un llenguatge de programació visual i molt divertit amb el que es poden fer jocs, animacions, música, art, videos... el límit està en la nostra imaginació.
ScratchEl protagonista principal és el gat Scrath, tot i que podem fer servir d'altres animacions existents o crear-ne de noves.
Aquest curs, els alumnes de 5è i 6è participaran en un taller, a l'escola on, a més a més d'aprendre les eines bàsiques de programació amb aquest programa, muntaran una maqueta amb LEGO i amb l'Scratch hi posaran moviment.
Tenen ganes d'aprendre i de passar-s'ho molt bé. Segur que sí!
                 Cliqueu la bandera verda



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada