diumenge, 4 de novembre del 2012

i ara... la FIRA de Sant Martirià. A Banyoles!

Els dies 16, 17 i 18 de novembre...
Banyoles tornarà a bullir.
Què s'hi farà?
Doncs una de les fires multisectorials i ramaderes de més renom. Aquest any se'n celebrarà ja la 34a. edició. 
En destaquen els concursos morfològics de cavalls de tir i pura raça àrab i espanyola, d'ase català, la mostra d'animals autòctons catalans, les exhibicions i concursos de carrussels i carruatges, una demostració de horseball (bàsquet dalt del cavall), una exhibició de batre i fer pallers... Dintre la fira també podrem gaudir del Mercat d'Artesania, de la Fira del Dibuix i la Pintura, i de la fira comercial Firestany.
I tot... en un entorn immillorable: el Parc de la Draga de Banyoles.

Una mica d'història:         
El 10 de novembre de 1368, 'només' fa 644 anys! el
rei Pere III 'el Cerimoniós' va donar permís a l'abat del monestir Ponç de Canadal, per a celebrar una fira de bestiar a Banyoles. 
D'aleshores ençà, any rere any, s'ha celebrat la fira de Sant Martirià, amb una única interrupció, durant la guerra civil espanyola. Quan hi ha guerra, no s'està per fires ni celebracions.
A la Fira de Sant Martirià, en els seus millors moments, milers de caps de bestiar rossam, bous, vaques o vedells es concentraven a la plaça de les Rodes.

A les dècades de 1940 i fins a 1960 se celebrava el dia 24 de novembre: al matí hi havia un ofici religiós al monestir i seguidament s'anava a resar un rosari al puig de Sant Martirià. Però de mica en mica, la mecanització del camp va fer que cada vegada hi haguessin menys animals i més maquinària agrícola d'exposició. 
L'any 1978 va arribar a la decadència i es va decidir posar-hi tots els esforços per a reeixir-la per part de l'Ajuntament i diverses entitats banyolines. Així, l'any 1979 es va refer i va haver-hi el primer concurs d'animals de peu rodó o bestiar rossam. Aquella va ser la 1a. edició d'una Fira renovada. Des de llavors ja no es fa el 24 de novembre i, en canvi, es fa coincidir en un cap de setmana. 
La Fira va passar de la plaça de les Rodes al Passeig Dalmau i finalment la seva ubicació és a la Draga.  L'afició creixent a la cria de cavalls va fer que a la Fira cada vegada es potenciés més el cavall esportiu, els cavalls de raça, les races productores de carn i els matxos i mules destinats a arrossegar troncs. I així, la Fira s'ha anat especialitzant en aquest tipus de bestiar: cavalls, eugues, ases i el burro català, tot i que s'hi poden veure un bon nombre d'exemplars autòctons catalans: els coloms, les gallines (del Penedès, Empordanesa, flor d'Ametlla, del Prat), les oques de l'Empordà, les cabres blanques de Rasquera, els gossos (ca de bou, eivissenc, d'atura català, mastí del Pirineu), les ovelles (aranesa, ripollesa, xisqueta o pallaresa), la vaca bruna de l'Albera... És una diada ideal per als qui els agraden els cavalls i, en general, tots els animals.


Sabíeu que el burro català va guanyar un premi Guiness, a Banyoles?


La cançó que heu sentit al video anterior és un 'romanço' del popular cantant i folklorista Jaume Arnella, l'últim romancer en actiu dels Països Catalans. Els romanços són històries cantades. Voleu escoltar el del burro català,tot sencer? 
Aquí el teniu:

Cantem tots amb alegria un brindis ben entonat, bo i cantant les excel·lències d'un burro de qualitat, i el burro que vull cantar-vos és el burro català que és un ruc i que és un ase i també se'n diu guarà. És molt fàcil distingir-lo perquè és alt com un santpau, alhora enèrgic i plàcid i té el pèl curt i suau. Visca el ruc, visca el ruc, visca el guarà! Visca el burro català! 
Té unes orelles molt llargues que gaire bé fam dos pams i veureu que les mantenen sempre dretes i tibants. Els ulls són vius, bondadosos i grossos, naturalment,
i el morro d'aquesta raça té una forma descendent.  El seu color ronda el negre o un marró bastant pujat, però a la panxa, els ulls i el morro té un color blanc-platejat. Visca el ruc... 
Fa tres o quatre-cents quilos i metre i mig, o més, d'alt, té una bona envergadura, impressiona l'animal! Com que és molt treballador, tossut, sofert, perquè es veu, resulta que és valorat i apreciat a tot arreu. Aquest burro ja existia en temps molt enretirat i se n'han trobat vestigis d'una gran antiguitat. Visca el ruc...
També en el temps del romans parlaven de l'animal i en tenim moltes notícies de l'època medieval. I de tot el món venien a Catalunya a comprar aquest exemplar magnífic que és el burro català. Aquest ruc extraordinari i que és tan treballador, resulta que ja fa anys que està en perill d'extinció. Visca el ruc...
I ara tot de cop i volta no sabem per quin motiu, milers de cotxes el porten al cul, com un adhesiu. Per alguns és una broma irònica, intel·ligent; és donar la volta al tòpic i fer-ho bo i somrient. Per altres és militància i agafa com tot un rol de lluita i de resistència en front del toro espanyol.  Visca el...
Jo, què voleu que us hi digui, potser és que em sento cansat d'haver cantat massa himnes: no en sento necessitat. Però també veig una cosa: sovint, si s'està apurat, si convé la gent s'inventa els senyals d'identitat. I ara a part de l'enganxina, tant si en porteu com si no: lluiteu sempre per la llengua perquè aquí ens hi juguem molt. Visca el ruc, visca el ruc, visca el guarà! Visca el burro català! 

Fes cantar els cavalls!
Clica damunt la imatge i escolta com... bramen!


No sabem ni sabrem mai si el cantant sudcoreà PSY es va inspirar amb els cavalls de la Fira de Sant Martirià de Banyoles per inventar-se la coreografia del 'pas del cavall' en el seu tema tan escoltat darrerament del 'Gangnam Style'. El so combina música dance/electrònica i rap. La cançó va sortir el 15 de juliol i ha tingut molt d'èxit. El seu video musical ha rebut més de 640 milions de visites al YouTube (el segon video més vist de tots els temps, seguit de 'Baby', de Justin Bieber). I ha rebut el rècord Guiness pel video amb més 'm'agrada' a Youtube. Segons diuen segurament a principis de 2013 haurà estat vist un bilió de vegades i passarà a ser el més vist de la història.
'Gangnam Style és una expressió coreana que fa referència a un estil de vida luxós a Gangnam, un districte de Seül, Corea. Al video s'hi veu Psy ballant en diversos indrets de Gangnam. Hi ha moments que simula que va dalt d'un cavall.

 
Els alumnes de 6è de l'escola la volen tocar amb la flauta. Aquí tenen la partitura i un video per seguir-la amb acompanyament musical. Simple, Free Image and File Hosting at MediaFire

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada