dijous, 27 de desembre del 2012

EL CAGANER

La darrera setmana del trimestre, a la vetllada de Nadal, els alumnes de cant coral dels cicles mitjà i superior de l'escola hi han representat la cançó 'El caganer', la cançó de Nadal de TV3 de l'any 2009. 
El cant coral a l'escola és una de les activitats incloses al PAC (Pla d'Autonomia de Centres) per a afavorir l'assoliment d'un dels seus dos grans objectius: la millora de la cohesió social. 
Això vol dir que l'escola, a través d'uns mestres que s'en responsabilitzen, programa i dinamitza activitats alternatives al joc habitual de pati , com són el cant coral,  el bibliopati i la pràctica d'esports diferents, que es realitzen durant l'estona d'esbarjo, emmarcades dins el Projecte de Convivència. 
Pel que fa al cant coral s'han organitzat dos grups, un de cicle mitjà i un de cicle superior que assagen en hores de pati diferents i que periòdicament posen el seu treball en comú. A més a més d'aprendre cançons noves, durant l'estona d'assaig es fomenta el treball en equip, la interacció entre alumnes de diferents cursos i cicles, el desenvolupament de diferents capacitats, l'ajuda mútua, l'orientació en l'espai, la il·lusió i l'esforç per fer un bon treball, el gaudi col·lectiu...
Tot això queda ben reflectit en aquesta posada en escena. Varen ser molt aplaudits. I a més a més... s'ho varen passar tan bé! Els voleu veure?
A partir del gener treballaran de valent en la preparació de les cantates que a final de curs representaran a l'escola i al Teatre Municipal, dins la Mostra de Teatre Escolar del Pla de l'Estany. 

La vetllada de Nadal s'ofereix, per cicles a tots els alumnes i les alumnes del centre. I també s'hi convida especialment les famílies. Aquesta activitat, que  n'afavoreix la seva participació i implicació, és contemplada també dins el Projecte d'Autonomia de Centres i aplega la gran diversitat de famílies del nostre alumnat. La sala d'actes, en aquesta ocasió, fa goig de debò.
La cançó 'El caganer' és una cançó creada per l'Albert Pla i cantada per ell mateix, en Joan Miquel Oliver, en Gerard Quintana, els Estopa, en Quimi Portet i els Manel. S'ha sentit molt als mitjans de comunicació.

divendres, 14 de desembre del 2012

QUALSEVOL NIT POT SORTIR EL SOL

Aquesta setmana, a la vetllada de Nadal, els alumnes de sisè de l'escola hi han representat la cançó 'Qualsevol nit pot sortir el sol' d'en Jaume Sisa. Se l'han estat preparant amb molta il·lusió. Cada noi i cada noia ha triat el personatge que ha desitjat representar, ha buscat la disfressa i els complements  més escaients, ha assajat els moviments propis del personatge i ho han posat  tot en comú. Hi ha personatges que els alumnes no coneixien. Per això, de cada un d'ells se n'ha fet, prèviament, una petita investigació.
Tota l'escola ha estat convidada a la posada en escena. I els pares i mares també. Han tingut molt d'èxit. Se'l tenien ben merescut!
Si voleu, també hi esteu convidats:

'Qualsevol nit pot sortir el sol' és una cançó que va escriure en Jaume Sisa l'any 1975 i la va publicar en un àlbum que portava el mateix nom. 
Fa una colla d'anys!
La cançó evoca la infància i l'adolescència de Sisa en una Barcelona de postguerra, convivint amb els personatges de la literatura juvenil, la ràdio, el cinema i el còmic de l'època 'El Patufet' i les aventures bèl·liques del 'Capitan Trueno'...
Però amb el temps ha esdevingut una cançó molt popular pel seu contingut fantàstic amb una gran quantitat de personatges infantils: la Blancaneus, els tres porquets, en Popeye, en Superman, la Ventafocs, en Patufet... i fins i tot el caganer!.
Però també s'ha fet popular pel missatge d'esperança quan diu que: '... de les tristors en farem fum...', per ser un gran cant a l'amistat i solidaritat: '...a casa meva és casa vostra si és que hi ha cases d'algú...' o '... només hi faltes tu, també pots venir si vols...'.
Des de llavors s'ha cantat molt.


Aquí teniu una curiosa representació d'aquesta cançó, amb ombres xineses:
D'aquesta cançó el mateix Jaume Sisa n'ha fet alguna versió. Una de les més antigues és la que podeu escoltar, tot seguit, cantada per ell  mateix a la ja desapareguda sala Zeleste de Barcelona, l'any 1976.
Si voleu, podeu escoltar la versió que en fan 'los Manolos'.
Los Manolos és un grup musical de rumba catalana originari de la ciutat de Barcelona que es va formar a finals de l'any 1989 quan deu amics de Barcelona, aficionats a la rumba catalana, començaren a practicar aquest tipus de música combinant-lo amb instruments i actitud rockera.
En el seu repertori s'hi podien trobar rumbes d'en Peret i del Gato Pérez, adaptacions de temes no rumbers i cançons de creació pròpia. Les seves actuacions cridaven l'atenció perquè anaven vestits amb una camisa amb solapa tipus avió, pantalons amb pota d'elefant, ulleres de sol de mirall i patilles postisses. Un dels seus primers èxits importants va ser la versió del tema 'All my loving' dels Beatles, que va ser la cançó de l'estiu del 1992. Aquest mateix any varen actuar en la cerimònia de clausura dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992 cantant, entre d'altres, la seva versió de l'havanera 'El meu avi' i de l'himne d'aquells Jocs, l' 'Amics per sempre'.
Tot i que els components han anat canviant i varen passar uns anys sense actuar, a partir de l'any 2004 el grup va iniciar una nova etapa. Actualment són tres i quan canten en directe els acompanya una banda de músics que provenen d'altres formacions com Gertrudis o La Troba Kung-Fú.
 

La versió rock de la cançó la trobem cantada pel grup 'Pastorets Rock'

Pastorets Rock és una banda lleidatana que basa el seu repertori en els temes més coneguts del cançoner català adaptades amb ritmes i arranjaments típics dels patrons moderns com el funky, l'ska o el rock dur.
Sigui amb una versió o amb una altra, us desitjo, de cor,
Glitter Animator